Ik ben al weer twee jaar met pensioen! Jeetje mina wat gaat de tijd snel! Ik hoor nu bij die “ouwe zakken”, alhoewel dat niet zo voelt. Ik zie soms op de markt in Deventer een oud klasgenoot van de lagere school of van de eerste klas van de HBS en dan denk ik “wat zijn die oud geworden!” Ik zie mijzelf immers bijna niet. In mijn hoofd, in mijn denken, is het net alsof ik nog 37 ben. Je bent dan op je top. Je kunt naar achteren en naar voren kijken. Ik kijk meestal naar voren, dat past bij mijn dynamiek. Volgens Marshall Rosenberg (Geweldloze Communicatie) moet het beste nog komen en daar houd ik mij aan vast.

Juli 2015 ben ik met pensioen gegaan. Mijn collega’s hadden een leuke verrassing georganiseerd. Met een leuke vlog en koffie met gebak. Met een select gezelschap zijn we ’s avonds in Deventer uit eten geweest. Het is wel belangrijk dat je er op een leuke manier en op het juiste moment uit stapt. Ik was er wel klaar mee, ik had geen zin in alweer een reorganisatie.

Vervolgens ga je op vakantie en kom je half augustus terug. Niet meer naar je werk. Je krijgt geen mail en telefoon meer. Iedereen die zich in al die jaren met je hebben beziggehouden – collega’s, bazen (zeven bazen in acht jaar!), secretaresses, controllers, collega’s van andere afdelingen, studenten, managers van andere scholen – van de een op de andere dag is dat weg. Alsof je nooit hebt bestaan! Je wordt helemaal teruggeworpen op jezelf. ! Toch een raar gevoel, daar moest ik even aan wennen.

Wat ik fijn vind, aan mijn leven nu, is dat niets meer moet. Ik hoef niet meer om zes uur op, ik hoef niet meer bang te zijn dat er iemand aan mijn poten zit te zagen, ik hoef mij niet meer te bewijzen. Ik kan lekker kalm aan doen. Ik heb een nieuwe rol. Ik ben pensionado, ik ben opa, ik heb meer tijd voor de kleinkinderen en ik ben vrijwilliger.

Het is wel goed dat ik snel twee vrijwilligers baantjes heb gevonden. Zonder die zou ik me vervelen. Proactief zijn is ook na je pensioen belangrijk!

Ik ben medewerker educatie voor het Etty Hillesum Centrum (EHC) in Deventer en docent taal op het AZC te Schalkhaar. Het lesgeven, het werken met groepen, heb ik de laatste jaren in steeds grotere mate gemist. Heerlijk om weer voor (of in) de klas te staan. Dat geeft nieuwe energie.

Etty Hillesum (1914-1943), bekend geworden om haar dagboeken, die ze in haar Amsterdamse periode had geschreven, is waarschijnlijk van honger en uitputting in Auschwitz op 29-jarige leeftijd overleden. Zij was hoogbegaafd en sensitief. Zij staat bekend om haar citaten: “Kennis is macht, maar alleen wijsheid is vrijheid”. Zij wilde niet onderduiken, omdat ze geen uitzondering wilde zijn. Ik heb altijd gedacht dat mijn vader haar misschien wel kende, omdat hij ook in de Geert Grootestraat in Deventer heeft gewoond. Daar hebben ook de ouders van Etty gewoond. Zij studeerde toen al in Amsterdam. Misschien kwam haar vader wel in de kapperszaak van mij opa (Maison Henry).

Bij het EHC heb ik voor het eerst groep 6 basisschoolkinderen gehad. Ze waren erg leergierig en spontaan. De ontwikkeling van nieuwe lessen is mooi werk en geeft voldoening als je ziet dat leerlingen het leuk vinden (zie ook mijn blog “Anders is heel gewoon”). Het Centrum staat aan de vooravond van een verbouwing en doorontwikkeling. Boeiend om mee te maken.

Onverwacht voordeel is ook dat ik nieuwe mensen leer kennen en ook mensen tegen kom die ik 30 jaar geleden voor het laatst gezien heb. “Goh ben jij die en die. Wat leuk!”.

Daarnaast ben ik sinds oktober 2015 als vrijwilliger werkzaam op een AZC als taaldocent. Wie had dat, van een dyslectisch iemand als ik, verwacht! Ik geef aan Asielzoekers die nog geen status hebben (zgn. ‘Pre Pollers’) een introductie in communicatie in het Nederlands. Met veel plezier. Ik heb Syriërs, Eritreeërs (een beetje ingetogen en verlegen), Afghanen, Irakezen en Iraniërs leren kennen als mensen met dezelfde behoeften net zoals jij en ik. Zo is mijn blik verruimd. Ik heb veel geleerd.  <En nu heb ik voor het eerst Colombianen, die alleen Spaans spreken en ik niet! Een geweldige ervaring. De vertaal software (zinnen vertalen, met geluid) op mijn iPad brengt soms uitkomst!

Wat ik ook goed heb gevonden is de cursus NT2 van 4 ochtenden die ik heb mogen doen. Ik heb leren altijd leuk gevonden. Een leven lang leren geldt echt voor mij!

Ook ben ik bezig mijn eigen zaak (Paul Revédi Consultancy – Onderwijsadviesbureau en educatieve Uitgeverij) nieuw leven in te blazen. Ik heb een nieuwe website in WordPress gemaakt, responsive en met een blog en ik heb nieuwe visitekaartjes. Het doen van acquisitie gaat mij niet zo goed af. Ik heb nog tijd over en ik kan wel een paar klussen gebruiken.

Zo blijf je dus wel lekker bezig en midden in de maatschappij staan zonder dat dat van anderen moet. Lekker ontspannen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik na 42 dienstjaren ben gestopt.