Geert Beulens. Uitgeverij: Querido – NUR: 320 – ISBN: 9789021436722 – Prijs: € 20,00

Op 20 januari 2022 verscheen het nieuwe boek van hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Beulens genaamd: “Wat we toen al wisten: De vergeten groene geschiedenis van 1972”.
Op zondagmorgen 30 januari 2022 hoorde ik op de radio (Vroege Vogels NPO1) een interview met Geert Beulens. Ik was het helemaal met hem eens. Ik weet nog goed dat ik me in de jaren 70 druk maakte om zure regen. Het rapport van Rome was net uit, waarin voorspeld werd dat in 1980 de olie op was. Door een kunstmatig gecreëerd olietekort zag de regering Den Uyl zich genoodzaakt het olieverbruik te beperken. Joop den Uyl stelde hierop de autoloze zondag in. Van 4 november 1973 tot 6 januari 1974 mocht er geen auto worden gereden op zondag.
Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duikt Buelens de geschiedenis in. Zie hoe er een begin wordt gemaakt met de ontbossing van het Amazonewoud, ontdek met biologen al plastic deeltjes in de ingewanden van vissen. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.
Wat is er nu 50! jaar later, verbeterd? De technologie heeft ons niet gered. De vervuiling is (nog) niet opgelost. De IJssel is wel een stuk schoner geworden, de ozon laag is gedicht, over zure regen hoor je niets meer. In 1972 was de plastic soep ook al beschreven en nu 50 jaar later is er statiegeld op plastic flesjes. Ook is er veel meer wind en zonne-energie. Ik vind het wel onbegrijpelijk dat ons elektriciteitsnet dat niet aan kan en soms zelf opgewekte energie niet aan het elektriciteitsnet kan worden afgestaan! Regeren is toch vooruit zien?
De stikstof problematiek, de CO2 problematiek, de achteruitgang van de biodiversiteit, smeltende poolkappen, stijgende zeespiegel, de klimaatverandering, daarvoor moet men nu massaal in opstand komen. De politiek reageert anders niet of veel te traag. Door de corona pandemie is dit misschien bij mij een beetje op de achtergrond gekomen. Met de coronamaatregelen ben ik helemaal klaar. Stop daar nu mee net zo als in Engeland en Denemarken. Laten we ons nu weer richten om te redden wat er te redden valt. Laten we de politiek en het bedrijfsleven tot actie dwingen, door ze op grote schaal aan te klagen. De vervuiler betaalt. Zoals ik in mijn blog “Een beter milieu begint niet bij jezelf” al schreef hebben politici de macht om belangrijke besluiten te nemen in het belang van het milieu. En burgers kunnen met rechtszaken en met grootschalige protesten ook groen beleid afdwingen. De hoofdzaak is hoe gaan we nu verder naar een duurzamere samenleving? De bal ligt bij de politiek. Burgers kunnen politiek actief worden of de straat op gaan.