Op 1 juni 2017 zegt Trump het klimaatakkoord van Parijs éénzijdig op.  Het akkoord van Parijs, eind 2015 overeengekomen door 195 landen, is bedoeld om de wereldwijde opwarming ruim beneden de 2 graden te houden. De VS vinden zich door Trumps beslissing terug in het gezelschap van Nicaragua en Syrië, de enige andere landen die niet meedoen met het klimaatakkoord.

Mijn grootste zorg over president Trump komt nu uit: Zijn ontkenning van de klimaatverandering en dat hij niet van plan is internationale afspraken over CO2-reductie te respecteren. Trump beëindigde al de ‘oorlog tegen kolen’ met het terugdraaien van uitstooteisen aan elektriciteitscentrales, en heeft hij regels geschrapt die kolenmijnbouw belemmeren het terugbrengen van banen in de kolenmijnen, het vergroten van de Amerikaanse energie-onafhankelijkheid en verlaging van de regeldruk.

Ik vond het beangstigend dat iemand als Trump (die waarschijnlijk lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis) Amerikaans president kan zijn. Ik heb behoefte aan respect en vertrouwen. Daarom deed ik afgelopen voorjaarvakantie, op maandag 20 februari 2017 (De traditionele Presidents Day), mee met een anti Trump demonstratie op Park West Ave, de zuidwesthoek van Central Park en Columbus Circle, tegenover het Internationale hotel van Donald Trump. Dat was wel het minste wat ik binnen mijn invloedssfeer op dat moment kon doen om mijn zorgen te uiten. Er hadden zich via Facebook 15.000 mensen aangemeld. Het was een ingetogen betoging. De stemming was goed. “Hey hey, ho, ho, Donald Trump has to go” scandeerden de demonstranten. De politie, goed georganiseerd aanwezig, voorkwam dat er een mars gehouden werd. Daardoor vond ik het een beetje suffe betoging. We stonden maar te staan. Vergelijkbare betogen werden georganiseerd in ongeveer 28 steden zoals Los Angeles, Chicago, Michigan enz.

Trump deed de aankondiging van de terugtrekking uit het klimaatakkoord op ongekend harde toon. ‘We worden genaaid, ze zijn bezig ons kapot te maken. Ik ben niet gekozen om Parijs te helpen, ik ben gekozen om Pittsburgh te helpen’. De manier waarop Trump omgaat met de rest van de wereld is zielig te noemen. Trump zegt dat de VS niet meer de grootste vervuiler is, dat is China. Dat blijkt ook niet te kloppen als je kijkt naar de vervuiling per inwoner, dan draagt een Amerikaan vier keer zoveel bij aan de vervuiling als een Chinees.”

En nu? Amerikaanse producten boycotten? Welke zijn dat? Mac Donalds? Amerikaanse auto’s? Amerikaanse vliegmaatschappijen als Delta? Zo wie zo niet meer naar de USA gaan? Dan vraag je wel veel van mij (dilemma). Ik heb net geboekt. Ik wil mijn familie zien en spreken met Amerikanen. Ik vind het overigens een verrassend leuk land. Gelukkig is slechts 25% van de kiezers voor Trump. Nu nog vraag ik mij af? Ik stel voor om geen Amerikaanse auto’s meer te kopen als een begin./span>

Reinder Vrielink, 25 februari 2017 / 2 juni 2017

© foto’s: Reinder Vrielink