Op facebook ben ik al een tijdje lid van de groep: Roofvogels en uilen in het wild. De groep is openbaar en heeft 48.800! leden.
Ik vind het prachtige vogels. Ook vandaag (vrijdag 8 oktober) heb ik weer een aantal prachtige foto’s bekeken. O.a. van een steenuil (ik heb nog nooit een uil in het echt gezien behalve in de dierentuin), een jonge havik, een slangenarend (in Portugal) en een Blauwe Kiekendief. Een aantal roofvogels heb ik in het echt gezien. Ik ben niet een echte kenner. Welke me zo te binnen schieten zijn:

  • Buizerd; het meest gezien, meestal op een paaltje langs de snelweg.
  • Torenvalk; regelmatig biddend voor mijn raam in de uiterwaarden.
  • Bruine kiekendief; jagend boven trilveen in de in de Weerribben.
  • Havik; op de schutting achter in mijn tuin in Deventer plukkend in een duif.
  • Visarend; éénmalig boven de vijver in het nieuwe plantsoen in Deventer. In de USA in de buurt van North East Harbor zijn we met een boot langs een indrukwekkend groot visarend nest gevaren op het Lobster Village Cranberry Island.
  • Wespendief; slechts één keer op een bospad achter mijn huis in Zuidwolde, keek in recht in zijn prachtige gele ogen, waarna hij weg vloog.

Nu zag ik gisteren op facebook een roofvogel een eekhoorn pakken. Laatst zag ik ook een buizerd een kat vangen. Ik ben gek op katten en ik vond dat geen leuk gezicht. Ik heb nu opeens mindere gevoelens bij roofvogels. Het is de keiharde kille realiteit van de natuur. Eten en gegeten worden.

Toch maar weer even op facebook gekeken. Ik blijf roofvogels boeiend vinden. Vooral de fascinerend kop en de prachtige ogen. Het bidden van een toren valk, stil staan in de lucht met klapperende vleugels, loerend op een muis.

Ik ga mijn gevoelige menselijke maat soms maar een beetje negeren.