Bas Klaassen, Deventer Dagblad Laatste update: 21-02-20, 11:45.
Bewerkt en met een vervolg door Reinder Vrielink

Eén van Deventer oudste horecazaken is failliet klonk het een jaar geleden. Inmiddels heeft het een doorstart gemaakt. Zie onderaan bij doorstart.

Chez Antoinette is al heel lang een begrip en vooral bij nachtbrakers bijna mythisch. Het doek is nog niet definitief gevallen. Alain Legel weet op dit moment niet meer dan dat Chez Antoinette in ieder geval vanaf vrijdag nog een week open is.

Zijn oma Antoinette kwam uit Rotterdam naar Deventer en begon de zaak meer dan vijftig jaar geleden, aan de Roggestraat in Deventer, nu een van de meest idyllische plekjes in het toch al pittoreske Bergkwartier. Er staan elf werknemers op papier, samen goed voor zo’n vier volledige banen. De zaak geldt als één van de oudste restaurants, zo niet hét oudste restaurant van de Deventer binnenstad. Het restaurant was al die jaren in eigendom van het echtpaar Hans en Lidy Legel. Zij overleed vorig jaar, Hans Legel is ernstig ziek.

Hamburgers en saté 

Chez Antoinette gold in Deventer veertig jaar lang als de plek voor kroegtijgers en andere nachtdieren. Nachtbrakers konden er tot drie uur ’s nachts terecht voor een hamburger of een sateetje, in een tijd dat Döner in Deventer nog geen optie was. Vijftien jaar geleden kwam daar een eind aan, omdat er steeds minder uitgaanspubliek kwam eten. Het restaurant kent een Portugese kaart en zit midden in het middeleeuwse Bergkwartier, in de Roggestraat, in een monumentaal pand uit 1330. In de jaren 60 is Chez Antoinette hier begonnen als café, maar al snel genoot Chez Antoinette bekendheid als bodega. De NV Bergkwartier, die zich ten doel stelt oude stadsdelen in Deventer te restaureren, verbouwde met veel zorg de Bodega. Na de restauratie werd Chez Antoinette uitgebreid met een à la carte restaurant in Portugese stijl. In 1994 is het restaurant uitgebreid met een extra ruimte (suite Padre Nostre). Ook is er nu een prachtig terras met uitzicht op de Bergkerk.

 

 

 

 

 

 

Uitgaan in Deventer

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig ging ik uit in Deventer, meestal naar de disco La Cabana in de Assenstraat. Na een grote brand in 1972 is deze zaak niet meer opgebouwd. La Cabane was voortgekomen uit de Dutch Beat Society (DBS). Deze club organiseerde in de jaren zestig optredens in wat nu zaal Horst heet (Kerkstraat). Ik heb daar o.a. zien optreden Cuby + the Blizzards en Q65.
Ik heb heel wat uurtjes in La Cabane doorgebracht, meestal eindigend in Chez Antoinette met een broodje hamburger met pindasaus. Samen met mijn vriend Jan Diep, zoals hij in Chez Antoinette genoemd werd. Daarna nog bij iemand thuis wat kletsen. Om vier uur, half vijf, naar bed om vervolgens om half tien weer op het voetbalveld te staan!

Toen ik in 2001 op een school in Zutphen ging werken bleek de decaan in die tijd in de keuken van Chez Antoinette de hamburgers te hebben gebakken! De wereld is soms klein.

Wij, mijn vrouw en ik, hebben in Chez Antoinette heel wat keren gegeten. Eerst een drankje in het cafégedeelte, om vervolgens aan tafel te gaan. Je kon er ook achter, op een klein binnen plaatsje, leuk buiten zitten met uitzicht op de Bergkerk. Het eten was lekker en de sfeer was goed. Een unieke gelegenheid, mede door het historische karakter. Het deed mij uiteraard ook aan vroeger denken. Chez Antoinette heeft nog wel eens in de top 100 beste restaurants van Nederland gestaan. Hans Legel kleurde de zaak met zijn optreden. Hij had hele verhalen, vaak over Portugal. De laatste jaren nam zijn zoon het over.

Vijf jaar geleden heb ik met de projectgroep ICT en onderwijs van de Politieacademie daar ter gelegenheid van mijn pensionering gedineerd. Dat was leuk en gezellig, een prima afscheid.
Overigens geef ik toe dat ik de laatste twee jaar er ook niet meer ben geweest. Waar lag dat aan? Toenemende concurrentie in Deventer, alles is al jaren hetzelfde gebleven? Ik weet het niet, zeg het maar.

In elk geval een zeer hard gelach voor de familie Legel en een gemis voor Deventer. 

Doorstart

Deventer Dagblad Janske Mollen 11-09-20. Na een faillissement, doorstart, overlijden van zijn ouders en de coronasluiting, waait er met de verschijning van eigenaar en gastheer Alain Legel een frisse wind door Chez Antoinette. De authentieke Portugese keuken is gebleven en smaakt naar meer.

Inmiddels heb ik er weer 2x gegeten en dat is goed bevallen. De inrichting ziet er frisser uit.