Ik gebruik facebook alleen voor familie. Daarnaast ben ik geabboneerd op een aantal nieuwsgroepen. Ik merk de laatste tijd dat steeds minder familieleden berichten plaatsen en ook word ik minder geliked. Ik vind dat jammer want zo kan ik mijn familie minder volgen. Daarbij komt dat ik in 2018 geen gebruik meer heb gemaakt van mijn blogsot (Home on the river IJssel). Ik ben daar in 2006 mee begonnen en dus in 2017 mee gestopt ook nu weer doordat mijn familieleden het niet meer gebruikten. Jammer. Gaat facebook Hyves achter na? Het blijkt dat Instagram, ook van Facebook, steeds populairder wordt.

Ik ben nu ook Instagram gaan gebruiken. Mijn kleinkinderen, in groep 7 en 8 van de basisschool gebruiken Instagram en willen zoveel mogelijk volgers hebben. Dus opa? Bijna alle leerlingen in de brugklas hebben een mobiele telefoon. Die gebruiken ze ook voor Kahoot (een soort quiz met competitieelement) in een les die ik geef aan brugklassers in het Etty Hillesum Centrum.

Verder gebruik ik bijna dagelijke LinkedIn. Leuk om te zien hoe het met je (ex) collega’s gaat en hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkeld. Twitteren doe ik bijna niet meer. Ik schrijf met enige regelmaat een blog om meer bezoekers naar mijn website te krijgen.

Zelf ben ik het afgelopen jaar meer gaan WhatsAppen. Erg handig en veel sneller dan email. Emailen is iets voor opa’s en oma’s! Overigens verbaas ik me er steeds weer over hoeveel mensen op straat, op de fiets en in de auto op hun mobiel zitten te kijken. Een gevolg van veel WhatsApp groepen?

Als ik nieuwe mensen ontmoet Google ik ze vaak. Het komt dan regelmatig voor dat er mensen zijn die bewust niet op Internet te vinden zijn. Ze vinden dat kennelijk gevaarlijk!? “Men” weet alles van je. Ok, dan mag je ook je AH bonuskaart, je Freebees,je Hemapunten ed inleveren. Heeft het verminderede Facebook gebruik ook te maken met vertrouwen? Worden we gemanipuleerd? Facebook zet informatie, die gebruiker niet zelf deelt, in voor advertenties. Een ander lastig punt is het probleem van het nepnieuws,
dat geldt ook voor andere sociale media. Het is overigens wel moeilijk om van je Facebook account af te komen. Mede omdat je de inloggegevens ook vaak gebruikt om in te loggen op andere sociale media.

Volgens Jaap van Zetten in het Ad van 31 oktober 2018 trekken jongeren massaal naar
Instagram. Veel mensen kijken nog wel op Facebook, maar plaatsen steeds minder berichten. Instagram is eigendom van Facebook en daardoor blijft het met afstand het belangrijkste bedrijf op het gebied van sociale media. Naast Instagram zijn ook Messenger en WhatsApp in handen van Facebook. Dagelijks gebruiken meer dan 2,27 miljard mensen een dienst van Facebook. Daarmee heeft het bedrijf een erg sterke positie in de markt, al ziet het er wel naar uit dat de populariteit van het platform Facebook verder zal dalen in de komende jaren.

Het gebruik van Instagram groeit stevig door. WhatsApp is nog altijd het meest gebruikte sociale medium in Nederland. Maar liefst 11,5 miljoen Nederlanders gebruiken het om te communiceren met collega’s, vrienden en familie. De messengerdienst wordt gevolgd door Facebook, dat door 10,8 miljoen Nederlanders wordt gebruikt. Het dagelijks gebruik van WhatsApp is het afgelopen jaar toegenomen, terwijl het percentage Facebookgebruikers dat het sociale netwerk dagelijks gebruikt afnam.

Is het nieuwtje eraf? Wie gebruikt er nog Fliqr, om van het mislukte Second Life maar niet te spreken.
Zo zie je maar, niets blijft hetzelfde, alles verandert. Is dat erg? Nee, er komt wel iets nieuws voor in de plaats. In het overgangsgebied is het wel even wennen. De mens is een sociaal levend dier, is nieuwsgierig en ontdekt graag nieuwe dingen. Mensen blijven behoefte houden aan contact en nieuws.