Nu ik met pensioen ben (alweer drie jaar!), hoef ik me, wat vakantie betreft, niet meer aan de schoolvakanties te houden en besloten we (mijn vrouw en ik) in het najaar te gaan. Uiteraard naar New York (voor de 22ste keer), want daar woont onze zoon met schoondochter en twee kleinkinderen. We wilden een keer vliegen naar New York met een overstap in Reykjavik, dat zou goedkoper zijn. Mijn vrouw knoopte daar een rondrit van negen dagen aan vast. Dat kon nog net, het was einde seizoen. IJsland is bij mij bekend vanwege zijn ligging en klimaat (met geisers en vulkanen) van wege Icesave (de bankencrisis), de vulkaanuitbarsting in 2010 met een enorme stofwolk boven Noord-Europa tot gevolg en door het voetbal (uitschakeling van Nederland voor het EK van 2016).


Icesave (de bankencrisis): Wellicht mede door het toerisme (1.2 miljoen toeristen op 350.000 inwoners) heeft IJsland de bankencrisis, 2008-2012, alweer achter zich gelaten. Icesave beloofde spaarders 5% rente op hun spaargeld (en later 5,25%), terwijl in Nederland de gemiddelde rente op dat moment rond de 4% lag. Op 6 oktober 2008 werd duidelijk dat Icesave zijn verplichtingen niet kon nakomen. Dat betekende het einde van deze internetbank en het begin van een omvangrijke affaire. Het zal menig Nederlander heel wat slapeloze nachten hebben bezorgd (ik niet hoor, ik doe daar niet aan mee). Vorig jaar was de totale hoofdsom van de voorgeschoten bedragen, in totaal € 1428 miljoen, al terugbetaald aan Nederland.


IJslandse stofwolk: De Eyjafjallajökull-vulkaan was op 20 maart 2010 weer tot uitbarsting gekomen. Wij zijn daar, in Hella, vlakbij geweest. De aswolk die ontstond bij de vulkaanuitbarsting waaide over het Europese vasteland heen en leidde tot sluiting van het luchtruim boven een groot deel van Noord-Europa. Ook de Nederlandse luchthaven Schiphol beperkte haar vliegverkeer. Hierdoor werd de ICT-conferentie in Sheffield afgezegd, terwijl wij al tickets hadden. We zijn toch gegaan en we hebben een leuk lang weekend.

IJslands voetbalsucces: In 2016 plaatste IJsland zich voor het EK ten koste van Nederland. Het haalde op memorabele wijze de kwartfinale van het EK, nadat het in de achtste finale Engeland had verslagen (1-2). Het verloor in de kwartfinale van Frankrijk (5-2), de latere verliezend finalist. In 2018 plaatste het zich voor het WK in Rusland, IJsland wist Argentinië in de eerste wedstrijd tot een gelijkspel (1–1), maar verloor vervolgens van Nigeria (0–2) en Kroatië (1–2), waardoor uitschakeling een feit was.

IJsland
Het was een geweldige reis. We maakten hele tochten o.a. naar Akureyri, een lava landschap met sneeuw op de bergen. Hele stukken kom je niemand tegen. Soms schapen, een enkele koe of paard. De zon scheen, een prachtige tocht. We hebben gezwommen in een Geo-buitenbad. Buiten 4 oC en regen op je blote huid. Het badwater is 40 oC. Op een rand kun je liggend zitten en over het fjord uitkijken. Heel relaxend. Tijdens een andere prachtige tocht zijn we gestopt bij steenheuvels waaruit stoom komt. Indrukwekkend! Veel zwavel. IJsland telt maar 350.000 inwoners en ontvangt 1.2 miljoen toeristen per jaar waaronder veel Chinezen. Ze schijnen een speciale overeenkomst met China te hebben. Je merkt dat er veel Europeanen werken. Zo zijn we als receptionisten een Portugese en een Nederlander tegen gekomen. IJsland was wel duur. Een biertje kost 900 kronen = 7.30 euro.

New England
We hebben al vaker vanuit New York een rondrit door New England gemaakt (zie blog van 29 augustus 2017). Het is de regio in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten, grenzend aan Canada. De streek omvat glooiende heuvels, vele dichte naaldbossen, ruige bergen en een zeer gevarieerde kust. Het heeft leuke steden met Engelse plaatsnamen en vaak ook in Engelse stijl. We wilden nu een keer van de Fall genieten. De speciale herfst kleuren. We zijn in twaalf dagen geweest in Great Barrington (Massachusetts, samen met onze familie uit New York), Bretton Woods (White Mountains-New Hampshire), North East Harbor (Acadia-Maine) en Oguinquit (aan de Atlantische Oceaan, Maine). Het was inderdaad erg mooi. We hebben we een paar prachtige wandelingen gemaakt, waarvan eentje met een stijging van 300 m over 1.6 miles (Mount Willard). Het stond te boek als een moderate walk. Ik heb heel veel gezweet. Het uitzicht was de moeite waard! We hebben ook een Scenic Nature cruise gemaakt met de Sea Princes. We liepen in een groep mee zo de boot op zonder te betalen. Na afloop heeft mijn vrouw netjes betaald! We vaarden langs een groot nest van een visarend. De tocht ging langs Mount Desert en naar het Lobster Village, Cranberry Island. In Oquinquit stond de hoofdstraat helemaal in het teken van Halloween. Allemaal skeletten, grote spinnen, spinnenwebben, grote meloenen enz. Ook in New York waren mijn kleinkinderen daarmee bezig. Ik heb er niets mee!

New York
We beginnen en eindigen onze USA-vakanties in New York omdat onze zoon, schoondochter en twee kleinkinderen daar wonen (Greenpoint – Brooklyn, gelegen aan de East River. Mooi om te zien hoe een industriewijk uit de jaren 30 veranderd in een wijk met hotels, appartementen, winkels en cafés). Ik huur dan een auto in Manhattan. Zoals altijd weer is New York inspirerend, energie gevend met haar 24uurs economie, verkeerslawaai, drukte enz. We zijn geweest naar het Tenement Museum, met een woning uit 1860. Dat vinden de Amerikanen heel bijzonder. We zijn naar de musical Alladin geweest. Ook zijn we naar het nieuwe WTC geweest, dat blijft indrukwekkend, het is nu een toeristisch trekpleister. We zijn over de High Line gelopen. Deze was vernieuwd en een stuk langer. We zijn naar de school (PS34) van onze kleindochter (9 jaar) geweest om naar een project van haar klas te kijken. Spaghetti Challenge van Ms. Brown: Bouw een vrijstaande toren met de beschikbare materialen, spaghetti en een gumbolletje, maak een plan en leg je resultaat vast. Leren samenwerken was o.a. een doel. Ook hebben we een avond opgepast. Dat ging uitstekend. De kinderen hebben de hele nacht doorgeslapen. De volgende dag heb ik mijn kleindochter gebracht en gehaald naar haar ballet (8 minuten lopen). Daarna zijn we naar het voetballen van onze kleinzoon (5 jaar) gegaan, met zijn vader als coach. Na een tijdje had hij geen zin meer en werd boos omdat ze verloren. Uiteraard hebben we lekker veel (bij)gekletst, gewinkeld, speeltuinen bezocht e.d. Het voelt goed om op een zo intensive manier met je Amerikaanse familie om te gaan. Het rijden in Manhattan en het rijden naar New York over de Queensboro Bridge vind ik echt kikken.
Een geweldige vakantie met heel verschillende indrukken en belevingen.