Het is eind augustus als ik dit, in onze tuin op mijn iPad, schrijf. Het is heel stil.  De zomer heeft nog bijna 4 weken te gaan. Vanaf Pinksteren is het erg warm en droog geweest. Het is de 53ste zomerse dag (minstens 25  0C. gemeten in De Bilt) sinds de meeting in 1901. Vandaag (een dag later, 24 augustus) is er een einde gekomen aan deze recordreeks. In mijn meetpunt (in het vogelhuisje in de schaduw) heb ik een record van 37.1 0C. gemeten. Het gras is bruin, een aantal struiken zijn dood. Er zijn erg weinig insecten, een enkele vlinder, een paar wespen (het aantal insecten is in 27 jaar tijd met 75% afgenomen, zie ook mijn blog van 30 oktober 2017). Waar zijn de koolmezen, de merels en de roodborstjes gebleven? In onze tuin zie ik nog een paar eksters. Deze week was er voor het eerst regen. Overigens verwonder ik mij erover hoe snel het gras opknapt na een regenbui. Is er echt sprake van een klimaatverandering? Zorgelijk!

Trump snapt daar nog steeds niets van. Zijn regering verlengd de levensduur van vervuilende kolencentrales. Een nieuwe milieurichtlijn geeft Amerikaanse staten de vrijheid soepel om te gaan met de uitstoot van kolencentrales, schrijft Maartje Somers, in het NRC van 22 augustus 2018. De nieuwe regeling, geeft staten vrijheid naar eigen inzicht de uitstoot van broeikasgassen door bestaande kolencentrales in te perken, zoals een wet uit 1970 voorschrijft. Staten kunnen ook complete ontheffing van de verplichting vragen als centrales failliet dreigen te gaan.

Voor het eerst in lange tijd maken we (mijn vrouw en ik) geen buitenlandse reis in de zomer. We gaan later dit jaar. In plaats daarvan hebben we drie weken op vier katten, van onze dochters, gepast. Dat is wel gezellig, echter het geeft ook veel troep en je kunt bijna niets openzetten. Daarna hadden we twee weken bezoek van mijn zoon, schoondochter en twee kleinkinderen uit New York. Dat was erg leuk. Een midweek Vlieland en een familieweekend in van der Valk met een bezoek aan de Efteling (vermoeiend!).

Het lesgeven in basaal Nederlands aan asielzoekers liet ik gewoon doorgaan. Ik heb prima cursisten, (4 uit Iran, 2 uit Jordanië, 1 uit Oekraïne 1 uit Wit-Rusland, 1 uit Syrië, 1 uit Turkije en 1 uit Jemen) erg leuk om met deze cultuurverschillen om te gaan. Ook heb ik deze zomer genoten van het WK voetbal en van de Tour de France. Nu ben ik blij dat de voetbalcompetitie weer is begonnen.

Inmiddels zijn de scholen ook weer begonnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe prijzen. Ik moet denken aan het debacle met vmbo-diploma’s in Maastricht. 354 diploma’s zijn ongeldig verklaard! Wat heeft het vmbo Maastricht hiervan geleerd? Er was m.i. gewoon sprake van fraude. Het eindexamencijfer bestaat voor de helft uit het schoolonderzoekcijfer, de ander helft uit het cijfer van het centraal schriftelijk eindexamen. Hoe dit schoolonderzoekcijfer tot stand komt staat beschreven in een PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting). De ouders en leerlingen krijgen dit voor 1 oktober uitgereikt. Als je geen schoolonderzoeken hebt gemaakt en/of je hebt zelfs helemaal geen onderwijs gevolgd en er is toch een cijfer ingevuld dan noem ik dat valsheid in geschrifte. Fraude! Er is geen aangifte bij de politie gedaan! De leerlingen zijn de dupe. Zij kunnen in de zomer nog door leren en een aantal schoolonderzoeken inhalen.

 “Toen de 16-jarige Max dit voorjaar thuiskwam met zijn cijferlijst van de schoolexamens, leidde dat tot hilariteit. Bij het vak ‘2D en 3D-vormgeving’ stond het cijfer 7,5. Afgerond een 8. Een keuzevak dat volgens zijn moeder Marika de Bruijn, ‘op het rooster stond met een docent die niemand kende, in een lokaal dat niet bestond’. Een vak waarin de scholier geen les had gehad. ‘Nou Max, dat heb je mooi verdiend, lachten we. We hebben het erbij gelaten.’ Nee, de ouders van de scholier hadden niet het idee dat het veel zin had om nog eens verhaal te halen bij de school. Samen met de ouders van een vijftiental andere leerlingen hadden ze het afgelopen jaar al meerdere klachten ingediend bij de leiding van het vmbo Maastricht en bij de onderwijsinspectie. Ze voerden gesprekken met directie van de school en met het bestuur (LVO). Telkens kaartten ze dezelfde problemen aan: de gigantische lesuitval, de administratieve chaos, de overvolle klassen en het gerommel met de schoolexamens. In de nasleep van de eindexamencrisis zijn tot nu toe twee bestuurders van het schoolbestuur (LVO) opgestapt. De vraag is of het daarbij blijft nu steeds meer misstanden aan het licht komen”, schrijft Kaya Bouma in de Volkskrant van 29 juni 2018. De verantwoordelijken blijven buiten schot. De voorzitter van het schoolbestuur (LVO), André Postema, was voorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Hoewel hij zelf vindt dat zijn functioneren in de Kamer geen relatie heeft met zijn werk buiten die Kamer, wilde hij zijn fractie niet verder belasten met het debat over zijn positie. Hij trad terug als fractievoorzitter, hij bleef wel aan als senator.

Terwijl ik, onder het genot van een biertje, dit aan het einde van de middag in onze tuin zit te overdenken (klimaatverandering, Trump en kolen, examenfraude in Maastricht) zit er een wesp in mijn biertje! Het moet toch niet gekker worden!

Reinder Vrielink 24 augustus 2018

 

 

KNMI: warmste zomer in driehonderd jaar.  Alleen in 1826 en 2003 was het warmer.

NRC 31 augustus 2018

Extreem warm, zeer zonnig en zeer droog. Zo vat het KNMI de zomer van 2018 samen. Volgens het meteorologisch instituut was deze zomer de warmste in zeker driehonderd jaar.
Dat blijkt uit cijfers van het KNMI over juni, juli en augustus. De gemiddelde temperatuur was in die drie maanden op het meetpunt in De Bilt 19 graden, waar 17 gemiddeld is. De voorheen heetste zomers waren in 2003 en 1826.
Deze zomer kende twee bijna op elkaar aansluitende hittegolven: van 15 tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. Alle zomermaanden waren zeer warm, met als uitschieter juli die met 20,7 de op twee na warmste juli was sinds 1901. De hoogste temperatuur werd op 26 juli in Arcen gemeten en lag op 38,2 graden: slechts 0,4 graden onder de hoogste temperatuur ooit door het KNMI in Nederland gemeten.

 

 

Chaotische diploma-uitreiking VMBO Maastricht wekt nieuwe woede bij ouders en leerlingen

Volkskrant 31 augustus 2018

Zelfs het uitreiken van de diploma’s voor  285 leerlingen van VMBO Maastricht die alsnog geslaagd zijn, verliep vrijdag zeer slordig. Ouders en leerlingen zijn woedend over nog meer administratieve fouten en gebrekkige communicatie.
Eerder dit jaar kregen 354 leerlingen van VMBO Maastricht te horen dat ze geen diploma zouden krijgen omdat de schoolexamens niet aan de regels voldeden. Leerlingen moesten daardoor deze zomer bijlessen volgen, toetsen inhalen en herexamens doen. Een deel hoorde eerder al dat zij alsnog zijn geslaagd, ongeveer tweehonderd deden vorige week nog een herexamen. In totaal zijn er nu dus bijna driehonderd officieel geslaagd.
Maar bij enkele van die gelukkigen en hun ouders was de verontwaardiging vrijdag groot toen zij concludeerden dat zij het verkeerde diploma hadden gekregen, zo meldt ANP. Bij hen was vermeld dat ze de gemengde leerweg hadden behaald, terwijl dat volgens de leerlingen theoretische leerweg moet zijn. Bij andere leerlingen bleken er fouten in de cijferlijsten te zitten.